Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Συναγωνίζεται τη ΝΔ σε αντιλαϊκή πυγμή

Σαφές μήνυμα προς το κεφάλαιο, ότι μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει τα συμφέροντά του, έστειλε ο Γ. Παπανδρέου από το χτεσινό Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στο κεφάλαιο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ταξικού εργατικού κινήματος. Στο χέρι των εργαζομένων είναι και με την ψήφο τους να χαλάσουν τα αντιδραστικά σχέδια της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στο κεφάλαιο ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ταξικού εργατικού κινήματος. Στο χέρι των εργαζομένων είναι και με την ψήφο τους να χαλάσουν τα αντιδραστικά σχέδια της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ να είναι γεμάτα με «δοκιμασμένους» υπουργούς και βουλευτές των κυβερνητικών του ημερών και τον Γ. Παπανδρέου να προτάσσει το «θάρρος», τη «βούληση» και την «τόλμη» να «συγκρουστεί με αντιλήψεις που δεν αφήνουν ακόμα και τα αυτονόητα να γίνουν πράξη σε αυτή τη χώρα», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του έδωσαν χτες ισχυρά διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής και ταξικής πολιτικής. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που επικύρωσε ομόφωνα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε το λαό «σε μια πορεία εθνικής ανάτασης», ζήτησε «ψήφο αυτοδυναμίας» και υποστήριξε ότι «έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», το οποίο βασίζεται σε «πέντε εθνικούς στόχους».

Κήρυκας ταξικής συναίνεσης

Ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας επίκληση της «εθνικής ενότητας», προβάλλοντας το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» και εγκαλώντας τη ΝΔ «για απουσία σχεδίου», επιχείρησε να ντύσει με «πράσινο» περιτύλιγμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει, στο σύνολό τους, στο πρόγραμμά του. Σ' αυτή την κατεύθυνση, θέτει σαν πρωταρχικούς στόχους την προώθηση των αντεργατικών και αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, τις «περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες» και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε την υποταγή των εργαζομένων στις αντιλαϊκές αξιώσεις των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων και πίσω από το εύηχο σύνθημά του «μαζί μπορούμε» που χρησιμοποίησε επιδίωξε να εξασφαλίσει την «κοινωνική συναίνεση», την ταξική συνεργασία για λογαριασμό του κεφαλαίου. Διεκδικώντας ακριβώς από την πλουτοκρατία το χρίσμα του καλύτερου διαχειριστή, που μπορεί αφενός να εξασφαλίσει «κοινωνική ειρήνη» και αφετέρου να στηρίξει τη συνέχιση της κερδοφορίας της, θύμισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «αναμετρήθηκαν με τα δύσκολα, πάντοτε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ιστορίας και ποτέ δε λύγισαν μπροστά στο βάρος της ευθύνης».

Η ΟΝΕ, το Μάαστριχτ, το πλήθος των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων, οι φοροαπαλλαγές και οι ενισχύσεις στο κεφάλαιο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν «έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και έχουν κοινό παρονομαστή: Την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ψευδεπίγραφες υποσχέσεις

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε αόριστες υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα, ανέφερε υποκριτικά ότι την «κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μοχθεί, εργάζεται και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της» και ισχυρίστηκε ότι μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» και του «δίκαιου φορολογικού συστήματος» θα προχωρήσει σε «αναδιανομή του πλούτου»...

Αλλά μέχρι εκεί, στα κενά λόγια και στα κούφια συνθήματα. Σε μια ομιλία 11 σελίδων ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε την παραμικρή αναφορά σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αντίθετα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι: «Οι συγκυρίες είναι δυσμενέστατες για τη χώρα. Η ευθύνη της πορείας τεράστια και κανένας μας δε λέει ότι είναι εύκολη πορεία»!! Για να έρθει ακριβώς μετά τις εκλογές να επικαλεστεί την «καμένη γη», την αδυναμία του προϋπολογισμού ώστε να παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις ή στην καλύτερη περίπτωση να πετάξει ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα. Αυτά ακριβώς θα ανακοινώσει και στη ΔΕΘ, φροντίζοντας την ανυπαρξία φιλολαϊκών προτάσεων να τη συγκαλύψει πίσω από βερμπαλισμούς με φόντο τη διαφάνεια και ένα «άλλο ήθος» στην πολιτική.

Στην προσπάθεια να εμφανιστεί σαν πρεσβευτής της «κάθαρσης» εντάχτηκε και το νέο αποπροσανατολιστικό σύνθημα «καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες»(!!). Ακόμα, κάλεσε στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ να μην «πιστέψουν ότι μπορούν να ορίζουν ή και να ράβουν κοστούμια εξουσίας», και υποσχέθηκε ότι «η στελέχωση του δημοσίου θα γίνει με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες».

Χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κοζάνη, σε μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας με τεράστια ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις για «πράσινες θέσεις εργασίας» και αξιοποίηση των υποδομών της ΔΕΗ, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε να ιδιωτικοποιεί.

Αποκλεισμοί και εκκρεμότητες

Στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού εντάχθηκε και η σύνθεση των ψηφοδελτίων, αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε εκτός τον Χρ. Βερελή, που το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση με τη γερμανική πολυεθνική ΜΑΝ, και τον Μ. Νεονάκη, που είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκαν επίσης οι πρώην υπουργοί Απ. Φωτιάδης και Γ. Δρυς, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αντίθετα, στις εκλογές θα κατέλθει ο Κ. Γείτονας παρά την πρόσφατη κατάθεση του στελέχους της «Ζήμενς» Μ. Χριστοφοράκου, όπου υποστήριξε ότι του έδωσε χρήματα όταν ήταν ταμίας του ΠΑΣΟΚ. Τη δυσαρέσκειά τους με ανακοινώσεις εξέφρασαν τόσο ο Μ. Νεονάκης, όσο και ο Χρ. Βερελής.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα του Κ. Σημίτη, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να είναι δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά στην Α' Πειραιά υπάρχει ακόμη μία θέση κενή, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Για τη θέση του επικεφαλής ακούστηκε και το όνομα του Λ. Παπαδήμου, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενός γνήσιου τέκνου της άρχουσας τάξης... Πάντως, η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανασυγκρότηση προς όφελος του κεφαλαίου(2008-08-22 00:00:00.0)
Το ... «αυτονόητο» (!)(2008-07-09 00:00:00.0)
Προσπαθεί να πείσει πως είναι λιγότερο «ανάλγητο»(2007-08-21 00:00:00.0)
Εκλογές για «κομματικούς λόγους»(2007-08-17 00:00:00.0)
Για να μην ξεχνιόμαστε...(2005-10-08 00:00:00.0)
Δήλωσε πίστη στο μεγάλο κεφάλαιο και τους νόμους της αγοράς(2005-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ